1 blikje sardines in olijfolie (agrave; 120 g), uitgelekt
200 g kerstrostomaatjes
4 el olijfolie extra vierge
1 tl grof zeezout
50 g zwarte olijven zonder pit
1 tl kappertjes
2 tenen knoflook
1 ansjovisfilet in olijfolie (blikje)
1 ciabatta, in sneetjes
25 g rucola
Instructies
Verwarm de oven voor tot 220 ordm;C. Leg de tomaatjes op een bakplaat. Besprenkel ze met 1,5 el olijfolie en het zeezout. Rooster de tomaatjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Pureer intussen in de keukenmachine of met de hakmolen van de staafmixer. De olijven met de rest van de olijfolie, de kappertjes, 1 teen knoflook en de ansjovisfilet. Prak er met een vork de sardines door. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een grillpan. Rooster de sneetjes ciabatta aan beide kanten goudbruin en gaar. Leg ze op een schaal en wrijf het brood in met de laatste gehalveerde teen knoflook. Schep op elke bruschetta een beetje van de tapenade en maak af met een kerstomaatje en paar blaadjes rucola.
Per persoon 1280 kJ / 305 kcal / 10 g eiwit, 17 g vet, 28 g koolhydraten
Tip Vervang voor een tomaten-sardinetapenade de olijven door zongedroogde tomaten.