800 g vastkokende aardappels, bijv. roseval, schoongeboend en in stukken
50 g roomboter
1 ui, gesnipperd
3 preien, in ringetjes
100 ml droge witte wijn
100 g kruidenboter (zie tip)
Instructies
1 Kook de aardappels in water met zout in 15 minuten gaar. Smelt in een hapjespan de boter. Fruit de ui. Bak de prei 3 minuten mee. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook.
2 Draai het vuur laag. Bestrooi de scharren met zout en peper naar smaak. Leg de vis op de prei. Stoof de schar afgedekt in 8-10 minuten zachtjes gaar.
3 Verdeel de prei over 4 borden. Leg er de schar op. Serveer met de kruidenboter en de gekookte aardappeltjes.
Per persoon 2605 kJ / 620 kcal / 33 g eiwit, 32 g vet, 46 g koolhydraten
Tip De lekkerste kruidenboter maak je eenvoudig zelf: prak 1 fijngehakte teen knoflook en 2 eetlepels fijngehakte peterselie door 100 gram zachte ongezouten roomboter. Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. Schep in een kommetje, strijk glad en laat de boter in de koelkast weer stevig worden.